migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Młoda kapustka z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Młoda kapustka smakuje wyśmienicie i nie potrzebuje wielu dodatków. Taka z dodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu.

Młoda kapustka z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapustka z koperkiem

 

  • 1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg)
  • 1 l wody lub bulionu
  • pęczek koperku
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
  • sól
  • 3-4 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Młoda kapustka z koperkiem
Kapustę pokroić lub poszatkować na szatkownicy. Przełożyć do garnka. Wlać wodę lub bulion. Zagotować, przemieszać kilka razy aby kapusta w całości zmniejszyła swoją objętość.

Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty.

Dodać też listki laurowe i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć aż cebulka się przyrumieni.

Następnie dodać mąkę i wymieszać aby połączyła się z tłuszczem. Gdy kapustka będzie już miękka dodać zasmażkę.

Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Gotować jeszcze ok 2-3 minutki.  


Młoda kapustka z koperkiem
Kapustę pokroić lub poszatkować na szatkownicy. Przełożyć do garnka.
Młoda kapustka z koperkiem
Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty.
Młoda kapustka z koperkiem
Na patelni rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć aż cebulka się przyrumieni. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby połączyła się z tłuszczem.
Młoda kapustka z koperkiem
Gdy kapustka będzie już miękka dodać zasmażkę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Gotować jeszcze ok 2-3 minutki.