Sposób przygotowania:
Pesto z pokrzywyETAP 1
pokrzywy zrywamy i przebieramy
ETAP 2
Pokrzywę przelewamy gotującą wodą (sparzamy), po czym ponownie zimną. Tak przygotowane listki pokrzywy dokładnie odsączamy i odciskamy.
ETAP 3
Orzechy prażymy na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
ETAP 4
Tak przygotowane składniki: odciśniętą pokrzywę, starty ser, przestudzone orzechy oraz czosnek przekładamy do malaksera (blendera).
Całość zalewamy oliwą i dokładnie miksujemy.
ETAP 5
W trakcie miksowania doprawiamy do smaku.
Gotowe pesto przekładamy do słoika, zamykamy, by nie miało kontaktu z powietrzem i przechowujemy w lodówce.