bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy smalec do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Letnią porą często przyrządzam taki smalczyk do ogórków małosolnych. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba.

Domowy smalec do chleba

Składniki:

Domowy smalec do chleba

 

  • 0,5 kilograma słoniny

 

 

  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec do chleba
Słoninę i boczek pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć do garnka i smażyć ciągle mieszając, żeby mięso się nie przypaliło.

Smażyć do momentu gdy mięso się wytopi i skwarki nabiorą złotego koloru.

Cebulę pokroić w kostkę i dodać do smalcu, podsmażyć na złoty kolor, doprawić solą do smaku.

Gotowy smalec przelać do naczynia lub słoika, ja użyłam naczynia glinianego. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.

Tagi:

smalec