Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Młode ziemniaki pieczone w mundurkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczne młode ziemniaki, doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs!

Młode ziemniaki pieczone w mundurkach

Składniki:

Młode ziemniaki pieczone w mundurkach

 

  • młode ziemniaki - 1,5 kg
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa do sałatek Kamis z kwiatami - 1 łyżka
  • koper - 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki pieczone w mundurkach

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C

  2. Ziemniaki myjemy, osuszamy. nacinamy w poprzek.

  3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy całe w oleju. Przyprawiamy solą i przyprawą do sałatek.

  4. Przykrywamy.

  5. Pieczemy pod przykryciem godzinę, następnie odkrywamy ziemniaki i zapiekamy (włączając tryb termoobiegu) jeszcze około 15 minut - skórka zrobi się chrupiąca.

  6. W tym momencie dodajemy do ziemniaów koper.


Smacznego!

*czas pieczenia może nieznacznie się różnić, w zależności od mocy piekarnika