ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Mocno śliwkowe ciasto ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane. Ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.

Mocno śliwkowe ciasto ucierane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mocno śliwkowe ciasto ucierane

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • palma 15 dag miękka,
  • cukier 1 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki 1 kg duże,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • kwasek cytrynowy 3 szczypty,
  • gorąca woda 2 -3 łyżki

Sposób przygotowania:

Mocno śliwkowe ciasto ucierane
Składniki temperatura pokojowa = cukier, miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek (duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę) skórką do dołu.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.

Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru.
Mocno śliwkowe ciasto ucierane
Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
Mocno śliwkowe ciasto ucierane
Duże śliwki pokroić na ćwiartki, małe na połówki.
Mocno śliwkowe ciasto ucierane
Cukier puder z kwaskiem cytrynowym jest ideaslny do śliwek.