Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane ze śliwkami kruszonkąETAP 1:
Z zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła, cukru trzcinowego i mąki rozetrzeć palcami kruszonkę, odstawić ją do lodówki.
ETAP 2:
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć w poprzek na pół i usunąć pestki.
ETAP 3:
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (155-160 z termo obiegiem).
ETAP 4:
Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodać cienką strużką stopione i schłodzone masło.
Zmniejszyć obroty, dodać partiami przesianą mąkę, a na samym końcu mleko.
ETAP 5:
Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.
ETAP 6:
Posypać schłodzoną kruszonką.
ETAP 7:
Piec około 60 minut do suchego patyczka.
ETAP 8:
Inspiracją dla tego ciasta był przepis Pyzy.
zbysiowa
edytaha
Moja biedna schorowana kobieto, już wysyłam porcyjkę :D