Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Moj chleb orkiszowy na zakwasie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb orkiszowo-pszenny.Pyszny.

Moj chleb orkiszowy na zakwasie

Składniki:

Moj chleb orkiszowy na zakwasie

 

  • 200 gr maki orkiszowej razowej

 

  • 200 gr maki pszennej chlebowej(uzywam zwyklej maki chlebowej z Lidla,UK)

 

  • 400 gr zakwasu zytniego

 

  • 150 ml przegotowanej,letniej wody

 

 

  • pol lyzeczki ciemnego miodu lub brazowego,ciemnego cukru

Sposób przygotowania:

Moj chleb orkiszowy na zakwasie
Skladniki dokladnie wymieszac lyzka.Miske przykyc lniana scieeczka i pozostawic do wyrosniecia(podwojenia objetosci) na ok.1 godzine.Po uplywie tego czasu ciasto ponownie wymieszac lyzka i przelozyc do wysmarowanej maslem i posypanej platkami owsianymi keksowki.Ponownie pozostawic do wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca posmaowac mlekiem badz olejem i posypac ulubionymi ziarnami(slonecznikiem,sezamem,itp).Keksowke wstawic do zimnego piekarnika,Nastawic tem. 200 st.C i piec przez ok 1 godzine.Wyciagnac chleb z formy i dopiekac jeszcze przez ok.10-20 min.Smacznego.
Inspiracja do upieczenia tego chleba byl przepis na Tatterowiec