mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Mój pszenny chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny chlebek.Świetnie smakuje gdy jeszcze jest ciepły.

Mój pszenny chlebek

Składniki:

Mój pszenny chlebek

 

  • 1,3 kg mąki pszennej
  • 1 l ciepłej przegotowanej wody
  • 10 dag drożdży surowych
  • 2 małe łyżeczki białego cukru
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju (do wysmarowania formy)

Sposób przygotowania:

Mój pszenny chlebek
Na początku do miski wkładamy drożdże z cukrem.
Czekamy aż się rozpuszczą.
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i sól.
Składniki mieszamy przy pomocy miksera.
Na końcu dodajemy pszenną mąkę i ponownie wszystko razem mieszamy.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
Po tym czasie ciasto mieszamy i przekładamy do wysmarowanej olejem formy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy chlebek przez około 75 min.
Smacznego.