sylwia19864

sylwia19864

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

mój sos bolognese do makaronu penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam miłośnikom makaronów

mój sos bolognese do makaronu penne

Składniki:

mój sos bolognese do makaronu penne

 

  • 70 dag mięsa mielonego
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia marchewka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

mój sos bolognese do makaronu penne
1. cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki drobno siekamy. 2. na oliwie szklimy cebulę, dodajemy marchewkę, pietruszkę i czosnek, wszystko podsmażamy ok 5 min. 3. dodajemy mięso mielone, smażymy razem wszystko aż mięso przestanie być czerwone; 3. wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. 4. całość gotujemy ok 35 min na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając aby pomidory się nie przypaliły; 5. doprawiamy solą, pieprzem i papryką. 6. najlepiej smakuje z makaronem typu penne

Tagi:

mięso