agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój wspaniały tort z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jagodowo- cytrynowo -śmietankowa poezja smaku z truskawkami

Mój wspaniały tort z truskawkami

Składniki:

Mój wspaniały tort z truskawkami

 

  • truskawki 30 dkg
  • kiwi 1 szt
  • winogrona czerwone 10 dkg
  • jajka kurze 7 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • dżem ananasowy 1 opak
  • krem pomarańczowy gotowy 1 opak
  • śmietanka 30% kremowa 3 opak
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • śmietanfix 1 opak
  • serduszka dekoracyjne 1 opak

Sposób przygotowania:

Mój wspaniały tort z truskawkami
Przygotować niezbędne składniki ciasta biszkoptowego. Truskawki pozbawić szypułek, przebrać uszkodzone owoce, umyć na sicie dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Umyć winogrona czerwone i pokroić. Przygotować ciasto biszkoptowe, w tym celu należy białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, piana musi być sztywna i nie powinna wydostać się poza naczynie po jego odwróceniu. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ, następnie dodać schłodzone żółtka, całość ubijać na jednolitą masę o jasnej barwie i jednolitej konsystencji. Mąki połączyć ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, i dodać do pozostałych składników. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec biszkopt w temperaturze około 190-200 stopni C przez około 50 minut. Uchylić piekarnik i przestudzić ciasto, wyjąć i przekroić na dwie równe części. Na pierwszej części biszkopta rozsmarować dżem ananasowy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować pomarańczowy krem do tortów i rozsmarować na biszkopcie posmarowanym dżemem. Ubić w wysokim naczyniu schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, dodać śmietanfix. Miksować na sztywno. Nałożyć na na wierzch i boki torta i równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Nałożyć trochę śmietany do szprycy i udekorować wierzch tortu. Udekorować umytymi i pokrojonymi owocami i gotowymi dekoracjami.