mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja migdałowa masa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masa idealna do nadziewania ciast czy dekoracji.

Moja migdałowa masa

Składniki:

Moja migdałowa masa

 

  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 łyżki golden syrupu
  • pół szklanki wody
  • 220g migdałów
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów

Sposób przygotowania:

Moja migdałowa masa
Na początku w rondelku umieścić cukier, wodę, golden syrup. Całość na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści.Po tym czasie masę zdjąć z ognia i odstawić nie przelewając z rondla do ostygnięcia.
Migdały zmielić przy pomocy blendera i zmielone wymieszać z cukrem pudrem.
Następnie do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, ekstrakt z migdałów i mikserem zmiksować do otrzymania zwartej kuli.
Jeżeli masa okazałaby się zbyt sucha aby uformować kulę, dolać troszeczkę wody i wyrobić.
Uformowaną kulę spłaszczyć lub przerobić w "rulon". Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.Po schłodzeniu gotowa jest do cięcia.
Smacznego.