Sposób przygotowania:
Moja oliwa bazyliowa
Do przygotowania smakowej oliwy potrzebujemy świeżej bazylii i oliwy z oliwek Ekstra Virgin
Świeżo umyte liście bazylii osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem. Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy sie włożyć posiekaną bazylię, tak by bazylia opadła na dno. Do butelki z bazylią wlewamy 250 ml oliwy z oliwek Ekstra Virgin, mieszamy całość ruchem kolistym, po chwili bazylia powinna opaść na dno. Butelkę zakręcamy i wstawiamy do lodówki, po jakimś czasie przejdzie zapachem bazylii, możemy ją używać jako dodatek do różnych dań, w których jednym ze składników jest oliwa, np. do sałatki capreze, do bruschetty.
Świeżo umyte liście bazylii osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem. Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy sie włożyć posiekaną bazylię, tak by bazylia opadła na dno. Do butelki z bazylią wlewamy 250 ml oliwy z oliwek Ekstra Virgin, mieszamy całość ruchem kolistym, po chwili bazylia powinna opaść na dno. Butelkę zakręcamy i wstawiamy do lodówki, po jakimś czasie przejdzie zapachem bazylii, możemy ją używać jako dodatek do różnych dań, w których jednym ze składników jest oliwa, np. do sałatki capreze, do bruschetty.