p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

SUPERPRZEPIS

Moja oliwa bazyliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja oliwa bazyliowa do dań

Moja oliwa bazyliowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja oliwa bazyliowa

 

  • kilkanaście liści świeżej bazylii
  • 250 ml oliwy Ekstra Virgin

Sposób przygotowania:

Moja oliwa bazyliowa
Do przygotowania smakowej oliwy potrzebujemy świeżej bazylii i oliwy z oliwek Ekstra Virgin
Świeżo umyte liście bazylii osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem. Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy sie włożyć posiekaną bazylię, tak by bazylia opadła na dno. Do butelki z bazylią wlewamy 250 ml oliwy z oliwek Ekstra Virgin, mieszamy całość ruchem kolistym, po chwili bazylia powinna opaść na dno. Butelkę zakręcamy i wstawiamy do lodówki, po jakimś czasie przejdzie zapachem bazylii, możemy ją używać jako dodatek do różnych dań, w których jednym ze składników jest oliwa, np. do sałatki capreze, do bruschetty.
Moja oliwa bazyliowa
Do przygotowania oliwy bazyliowej potrzebujemy oliwy i świeżej bazylii
Moja oliwa bazyliowa
Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem
Moja oliwa bazyliowa
Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy sie włożyć posiekaną bazylię,