paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Moja ośmiornic z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalne bardzo proste danie

Moja ośmiornic z grilla

Składniki:

Moja ośmiornic z grilla

 

  • 50 dag małych ośmiorniczek baby
  • 3 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 ml pół słodkiego białego wina
  • oregano
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Moja ośmiornic z grilla
Ośmiorniczki płuczemy pod bieżąca wodą, następnie otrzepujemy je z jej nadmiaru. Z cytryn wyciskamy sok. Czosnek obierany przeciskamy przez praskę. Do oliwy dodajmy ocet, wino i 3/4 soku z cytryny. Całość mieszamy dodając czosnek. Do tak przygotowanej marynaty dodajmy ośmiorniczki i marynujemy je 12 godziny w lodówce. Następnie ośmiorniczki grillujemy 5 min obracając je dość często. Podczas grillowania nakłuwaj je widelcem. Gotowe oprósz pieprzem i oregano oraz skrop pozostałym sokiem.