anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Moja panzanella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspominając toskańskie wakacje przygotowuję swoją wersję tej lekkiej sałatki z chlebem. Ja robią ją z chrupiącymi grzankami.

Moja panzanella

Składniki:

Moja panzanella

 

  • pomidorki koktajlowe 150 g
  • pomidory żółte 200 g
  • ogórek /duży/ 1 szt.
  • oliwki czarne 10 szt.
  • ciabatta 100 g
  • papryczka ostra posiekana 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula czerwona 1 szt.
  • bazylia ½ pęczka
  • sos winegret 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól morska – do smaku
  • pieprz świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Moja panzanella
Ogórka obieram i kroję w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, a żółte pomidory w kostkę. Warzywa przekładam do sporej miski, dodaję pokrojone oliwki, drobno posiekaną papryczkę, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, posiekany czosnek i porwane listki bazylii. Całość skrapiam oliwą z oliwek, dodaję sos winegret i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, jeszcze raz delikatnie mieszam.
Sałatkę odstawiam na chwilę, aby smaki się wymieszały. A w tym czasie z cienkich kromek ciabatty przygotowuję w tosterze grzanki. Dodaję je do sałatki tuż przed samym podaniem.

Tagi:

sosy