kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka jarzynowa w koszyczkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka jarzynowa jest klasyką kuchni polskiej. Każda gospodyni ma na nią swój sprawdzony przepis. Polecam podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie i wygląda wykwintnie.

Sałatka jarzynowa w koszyczkach

Składniki:

Sałatka jarzynowa w koszyczkach

Sałatka

Kruche koszyczki

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa w koszyczkach
Marchewki, pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie - można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie.

Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek, odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatką i dekorujemy natką pietruszki.