mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Moje idealne bezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wyszły idealne, bez porównania lepsze niż te sklepowe. Są delikatne, lekkie, chrupiące na zewnątrz, po prostu pyszne. Bezy są mniej słodkie niż te sklepowe, gdyż do piany z białek dodany został sok z cytryny.

Moje idealne bezy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moje idealne bezy

 

  • 2 duże białka
  • 125 g cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Moje idealne bezy
Dużą blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Piec nagrzewamy do temp. 140*C. Białka miksujemy ze szczyptą soli. Jak masa zacznie bieleć wtedy stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Miksujemy jeszcze chwilę, aż masa będzie sztywna oraz błyszcząca. Pianą z białek napełniamy szprycę i wyciskamy na blachę małe bezy zachowując spore odstępy. Pieczemy w nagrzanym piecu do temp. 140*C ok. 35 - 40 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
Moje idealne bezy
Etap 1 Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
Moje idealne bezy
Etap 2 Pianę z białek wyciskam szprycą na blachę

Tagi:

bezy