Bezy z erytrytolem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bezy są świetne jak ma się dużą ochotę na coś mega słodkiego. To też dobry sposób na wykorzystanie białek, które pozostały po przygotowaniu jakiegoś innego jedzenia.

Bezy z erytrytolem

Składniki:

Bezy z erytrytolem

 

  • 4 białka
  • 170 g erytrytolu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Bezy z erytrytolem
Białka oddzielić od żółtek lub wykorzystać białka, które zostały po wykorzystaniu żółtek do przygotowania innego posiłku. Białka umieścić w misce. Miksować białka na najwyższych obrotach miksera, w trakcie miksowania dodać do białek szczyptę soli. Jak białka będą już ubite na pianę dodać erytrytol i jeszcze przez chwilkę miksować.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Sztywną białkową pianę wykładać na blachę łyżką formując bezy. Piec bezy w temperaturze 100 stopni przez około godzinę, bezy się właściwie suszą bardziej niż pieką.

Jak bezy będą już chrupiące, sztywne można uchylić drzwiczki piekarnika, po jego wyłączeniu, i zostawić je jeszcze w piekarniku w cieple.