Sposób przygotowania:
Bezy z erytrytolem
Białka oddzielić od żółtek lub wykorzystać białka, które zostały po wykorzystaniu żółtek do przygotowania innego posiłku. Białka umieścić w misce. Miksować białka na najwyższych obrotach miksera, w trakcie miksowania dodać do białek szczyptę soli. Jak białka będą już ubite na pianę dodać erytrytol i jeszcze przez chwilkę miksować.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Sztywną białkową pianę wykładać na blachę łyżką formując bezy. Piec bezy w temperaturze 100 stopni przez około godzinę, bezy się właściwie suszą bardziej niż pieką.
Jak bezy będą już chrupiące, sztywne można uchylić drzwiczki piekarnika, po jego wyłączeniu, i zostawić je jeszcze w piekarniku w cieple.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Sztywną białkową pianę wykładać na blachę łyżką formując bezy. Piec bezy w temperaturze 100 stopni przez około godzinę, bezy się właściwie suszą bardziej niż pieką.
Jak bezy będą już chrupiące, sztywne można uchylić drzwiczki piekarnika, po jego wyłączeniu, i zostawić je jeszcze w piekarniku w cieple.