Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Dyniowe pankejki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Często przygotowuję amerykańskie naleśniki czyli pancakes, ponieważ są bardzo podzielne, można dodawać do nich ulubione składniki. Świetnie prezentują się na talerzu, znikają w mgnieniu oka.

Dyniowe pankejki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe pankejki

 

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 250g puree z dyni,
  • 1,5-2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Dyniowe pankejki
Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli, ucieramy mikserem. Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy. Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt. Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego ;)
Dyniowe pankejki
Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier
Dyniowe pankejki
Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy.
Dyniowe pankejki
Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Dyniowe pankejki
Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron.