montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Mokka - Mousse

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mus kawowy - krem deserowy.

Mokka - Mousse

Składniki:

Mokka - Mousse

 

  • 2-4 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • około 50 g cukru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • 2 białka
  • czekolada do posypania najlepiej czarna i biała

Sposób przygotowania:

Mokka - Mousse
W osobnych naczyniach ubić śmietanę i białko na sztywno. Kawę i cukier rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żelatynę namoczyć na 5 min. w 3 łyżkach wody. Następnie miskę z żelatyną umieścić na 1-2 min. w lekko gotującej wodzie aby się rozpuściła. Kawę wmieszać dobrze w żelatynę lekko ostudzić. Powoli dodawać do bitej śmietany mieszając mikserem. Na końcu ostrożnie wymieszać z białkiem (mikser wyłączony). Krem rozlać do asjetek i pozostawić w lodówce na 2-3 godzin. Podawać z płatkami czekolady.

Tagi:

kawa czekolada