reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Morele w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Morele w syropie to przepis banalnie prosty i warto przygotować je, bo przetworzone smakują o niebo lepiej:)

Morele w syropie

Składniki:

Morele w syropie

 

 

  • Zalewa:

 

  • 1 l wody

 

  • 1/2 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Morele w syropie

przygotowanie

Morele w syropie
oowoce wkładamy na chwilę do wrzątku i natychmiast przekłądamy do lodowatej wody

Nie piszę dokładnie ile moreli potrzeba na słoik- to zależy od ich wielkości i wielkości słoika, podaje tylko proporcje na zalewę.

U mnie wyszło 5 słoików 3/4 litrowych.
Zagotowujemy składniki zalewy.

Słoje i zakrętki koniecznie wyparzamy i osuszamy !

Całe morele przed włożeniem do słojów wkładam do wrzątku- dosłownie na niecałą minutkę i od razu przekładam do lodowatej wody.

Teraz wystarczy delikatnie chwycić w dłoń i zdjąć w skórkę.

Następny etap jest juz trudniejszy, bo morela będzie nam się ślizgać w dłoni, ale przekrawamy owoc na pół i wyciągamy pestkę.

Układamy beż mocnego upychania, morela jest bardzo delikatnym owocem.

Zalewamy gorącą zalewą.

Oczyszczamy gwint słoików i dokładnie zamykamy.

Pasteryzujemy

słoiki 3/4 litra 13-15 minut, a mniejsze 10 minut.

Ja zawsze odwracam do góry dnem i zostawiam do ostudzenia.

Proste prawda?

Tagi:

morele owoce