Sposób przygotowania:
Syrop morelowy
Owoce umyć, po czym umieścić na 3 minuty we wrzą- cej wodzie. Następnie wyjąć je z wody, obrać ze skórki i poprzekrajać na połówki, a pestki usunąć. Morele przełożyć na patelnię z szerokim dnem lub do dużego garnka, wsypać 2/3 części przygotowanego cukru i od- stawić na noc. Następnego dnia gotujemy je na słabym ogniu aż do zawrzenia, które powinno trwać ok. 5-7 minut. Usuwamy z wierzchu powstałą piankę. Garnek od czasu do czasu lekko potrząsamy kolistym ruchem. Odstawiamy na 4 godziny do ostygnięcia. Czynności 5-7 minutowego gotowania na zawrzeniu i 4- godzinnego ostudzania powtórzyć jeszcze 2 lub 3 razy. Kiedy morele będą już bardzo dobrze przegotowane, należy oddzielić je od syropu na durszlaku. Syrop na- leży doprowadzić do zawrzenia, rozlać do słoików z morelami i szybko zakręcić.