Sposób przygotowania:
Podwójne ciasto z morelamiETAP 1:
![Podwójne ciasto z morelami Podwójne ciasto z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/podwojne-ciasto-z-morelami-379952.jpg)
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Zetrzeć na tarce jarzynowej do formy 21 x30, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec 15min.
ETAP 2:
![Podwójne ciasto z morelami Podwójne ciasto z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/podwojne-ciasto-z-morelami-379953.jpg)
Morele wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do moreli. Gęsty krem przełożyć na podpieczone ciasto kakaowe.
ETAP 3:
![Podwójne ciasto z morelami Podwójne ciasto z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/podwojne-ciasto-z-morelami-379954.jpg)
W międzyczasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ustawiając mikser na najwyższych obrotach wsypywać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać cienkim strumykiem mleko z olejem.
ETAP 4:
![Podwójne ciasto z morelami Podwójne ciasto z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/podwojne-ciasto-z-morelami-379955.jpg)
Na końcu wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, łopatką wmieszać w ciasto. Przelać na masę budyniową, wygładzając wierzch. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego.
Jagoda.L
kielbasinsky