Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Podwójne ciasto z morelami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Wypiek z dwoma rodzajami ciasta. Kruche czekoladowe na spodzie i białkowe na górze. Pomiędzy nimi morelowy krem budyniowy, który dobrze będzie się kroił po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Podwójne ciasto z morelami

Składniki:

Podwójne ciasto z morelami

CIASTO KRUCHE:

KREM MORELOWY:

  • 1 kg moreli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki wody

CIASTO NA BIAŁKACH:

Sposób przygotowania:

Podwójne ciasto z morelami

ETAP 1:

Podwójne ciasto z morelami
Dobrze schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej.

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Zetrzeć na tarce jarzynowej do formy 21 x30, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec 15min.

ETAP 2:

Podwójne ciasto z morelami
Gęsty krem morelowy rozprowadzić po kakaowym cieście.

Morele wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do moreli. Gęsty krem przełożyć na podpieczone ciasto kakaowe.

ETAP 3:

Podwójne ciasto z morelami
Białka ubic na sztywno i dodawać porcjami cukier.

W międzyczasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ustawiając mikser na najwyższych obrotach wsypywać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać cienkim strumykiem mleko z olejem.

ETAP 4:

Podwójne ciasto z morelami
Ciasto białkowe rozprowadzić po kremie morelowym.

Na końcu wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, łopatką wmieszać w ciasto. Przelać na masę budyniową, wygładzając wierzch. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego.