SUPERPRZEPIS

Sernik na surowo w cieście i z morelami

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Sernik na surowo w cieście i z morelami

Ten sernik do tej pory robiłam z brzoskwiniami, ale jak widać z morelami też można, choć te są delikatniejsze i się trochę rozpadły.

Składniki:

Sernik na surowo w cieście i z morelami

 

  • 3 jajak

 

  • 100g cukru

 

  • 80 g maki pszennej

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg sera twarogowego ( można z wiaderka )

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 1/2 l wody

 

 

  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik na surowo w cieście i z morelami

przygotowanie

Sernik na surowo w cieście i z morelami
Wodę zagotowujemy razem z cukrem i sokiem z cytryny, wkładamy morele i gotujemy przez 2 minuty.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku. Na końcu do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia, dodajemy olej i mieszamy bardzo delikatnie ręcznie, drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół temperatura 180 st przez 20-25 minut. Morele parzymy we wrzątku, przekładamy do lodowatej wody, ściągamy skórkę, wyjmujemy pestkę. Wodę zagotowujemy razem z cukrem i sokiem z cytryny, wkładamy morele i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Syrop zostawiamy!

przygotowanie sernika

Sernik na surowo w cieście i z morelami
Ser mielimy ( można dwukrotnie, ale ja lubię niejednolitą strukturę)

Masa serowa:
Ser mielimy ( można dwukrotnie, ale ja lubię niejednolitą strukturę). Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnego syropu, odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy do rozpuszczenia - nie gotujemy! Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Ser ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny.

pieczenie

Sernik na surowo w cieście i z morelami
Na końcu dodajemy morele i mieszamy ręcznie i bardzo delikatnie.

Żelatynę łączymy z 4 łyżkami masy serowej, bardzo dokładnie ucieramy i dopiero po połączeniu się dodajemy do reszty sera, dodajemy śmietanę- delikatnie łączymy. Na końcu dodajemy morele i mieszamy ręcznie i bardzo delikatnie. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, wyrównujemy i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

sernik ciasto