Sposób przygotowania:
Sernik na surowo w cieście i z morelamiprzygotowanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku. Na końcu do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia, dodajemy olej i mieszamy bardzo delikatnie ręcznie, drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół temperatura 180 st przez 20-25 minut. Morele parzymy we wrzątku, przekładamy do lodowatej wody, ściągamy skórkę, wyjmujemy pestkę. Wodę zagotowujemy razem z cukrem i sokiem z cytryny, wkładamy morele i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Syrop zostawiamy!
przygotowanie sernika
Masa serowa:
Ser mielimy ( można dwukrotnie, ale ja lubię niejednolitą strukturę). Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnego syropu, odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy do rozpuszczenia - nie gotujemy! Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Ser ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny.
pieczenie
Żelatynę łączymy z 4 łyżkami masy serowej, bardzo dokładnie ucieramy i dopiero po połączeniu się dodajemy do reszty sera, dodajemy śmietanę- delikatnie łączymy. Na końcu dodajemy morele i mieszamy ręcznie i bardzo delikatnie. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, wyrównujemy i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.