Sposób przygotowania:
Morelowy sorbet z miętową nutkąETAP 1:
Owoce umyć i pozbawić pestek. Przełożyć do miski i zalać koło litrem wrzątku i odstawić na 10 minut. Do zamrażalnika wstawić miskę, najlepiej metalową.
ETAP 2:
Następnie odlać wodę i zostawić na sicie na kolejne 10 minut
ETAP 3:
W 100 ml wrzątku rozpuścić cukier trzcinowy i słodzik
ETAP 4:
Morele przełożyć do blendera, dodać mietę i dokładnie zblendować.
ETAP 5:
Do zblendowanych owoców dodać słodki syrop i ponownie zblendować. Powstałą masę przelać do zimnej miski i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i zmiksować mikserem. Następie czynność tą powtarzać co pól godziny.
Po około 4 godzinach podczas mieszania możemy zaobserwować,że zamrożona masa może być "sucha" ( zależy od owoców) wlać wtedy około 3-4 łyżki wody, wymieszać i znów wstawić do zamrażalnika. Sorbet jest gotowy po 6-8 godzinach.
100 g/ 51 kcal