monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Morelowy sorbet z miętową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kupiłam morele...okazało się,że są tak mało słodkie,że nikt nie chciał ich jeść. I co tu zrobić? Koktajl? Nie..za dużo tych koktajl i wyszedł przepyszny i cudownie chłodzący sorbet:)

Morelowy sorbet z miętową nutką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Morelowy sorbet z miętową nutką

 

  • 440 g moreli
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • 100 ml wrzątku+ok. 1 litra do moreli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka stevii

Sposób przygotowania:

Morelowy sorbet z miętową nutką

ETAP 1:

Morelowy sorbet z miętową nutką
owoce dokładnie umyć i zalać wrzątkiem na 10 min

Owoce umyć i pozbawić pestek. Przełożyć do miski i zalać koło litrem wrzątku i odstawić na 10 minut. Do zamrażalnika wstawić miskę, najlepiej metalową.

ETAP 2:

Morelowy sorbet z miętową nutką
namoczone owoce odcedzić i zostawic na sicie

Następnie odlać wodę i zostawić na sicie na kolejne 10 minut

ETAP 3:

Morelowy sorbet z miętową nutką
w pozostałym wrzątku rozpuścić cukier i stevie

W 100 ml wrzątku rozpuścić cukier trzcinowy i słodzik

ETAP 4:

Morelowy sorbet z miętową nutką
owoce dokładnie zblendować z miętą na gładko

Morele przełożyć do blendera, dodać mietę i dokładnie zblendować.

ETAP 5:

Morelowy sorbet z miętową nutką
do owocowej pulpy dodać słodki syrop i dokładnie wymieszac

Do zblendowanych owoców dodać słodki syrop i ponownie zblendować. Powstałą masę przelać do zimnej miski i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i zmiksować mikserem. Następie czynność tą powtarzać co pól godziny.
Po około 4 godzinach podczas mieszania możemy zaobserwować,że zamrożona masa może być "sucha" ( zależy od owoców) wlać wtedy około 3-4 łyżki wody, wymieszać i znów wstawić do zamrażalnika. Sorbet jest gotowy po 6-8 godzinach.
100 g/ 51 kcal