SUPERPRZEPIS

Motyl Leoś

  • 22
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20
Motyl Leoś Więcej zdjęć (5)

Tort w kształcie motyla dla wnusi Zuzi na czwarte urodziny. Włożyłam trochę pracy, ale było warto, bo radość dziecka bezcenna!

Składniki:

Motyl Leoś

 

  • Biszkopt ( 4 blaty) wg własnego przepisu lub https://gotujmy.pl/biszkopt---wg-mnie-idealny,przepisy,190088.html

 

 

Sposób przygotowania:

Motyl Leoś
Najpierw nasączam blaty biszkopta, odcedzam brzoskwinie z puszki, rozrabiam syrop z wodą i takim sokiem nasączam blaty.



Odlewam szklankę soku Leona i mieszam w nim dokładnie budynie, resztę soku doprowadzam do wrzenia. Jak się zacznie gotować wlewam rozmieszane budynie i gotuję 2 minutki, cały czas mieszając. Następnie do gorącego wsypuję galaretkę i mieszam do całkowitego połączenia . Odstawiam aby troszkę przestygł, ale nie był zimny, (zimnego nie dało by się rozsmarować) Jak budyń już się trochę ostudzi wykładam połowę na pierwszy krążek biszkoptowy, brzoskwinie kroję w kostkę i wykładam na masę, przykrywam drugim blatem i lekko dociskam. Tak samo robię z pozostałymi dwoma blatami. Wtedy odstawiam je do całkowitego wystudzenia masy. (Nie można kłaść bitej śmietany na ciepłe ciasto!)



Środkowa masa jest śmietankowo czekoladowa. Ubijam śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu , białą czekoladę rozpuszczam nad parą. Kiedycałkiem wystygnie miksuję ją z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wykładam na jeden podwójny blat , na masę układam pokrojone świeże truskawki , wtedy nakładam drugi podwójny blat z masą budyniową. Całość dociskam, i wstawiam na minimum godzinę do lodówki.



Po tym czasie dzielę tort na pół i przekrawam. Odwracam do siebie odwrotnie, tworząc niby skrzydła motyla.



Krem do tortów ubijam w 250 ml mleka. Ozdabiam nim boki i górę tortu.Zostaje dekoracja, użyłam gotowych waflowych stokrotek, różowego cukru, czekoladowych serduszek, kolorową i czekoladą posypką,banana i laski wanilii.
Motyl Leoś
Odlewam szklankę soku Leona i mieszam w nim dokładnie budynie, resztę soku doprowadzam do wrzenia. Jak się zacznie gotować wlewam rozmieszane budynie i gotuję 2 minutki,
Motyl Leoś
Ubijam śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu , białą czekoladę rozpuszczam nad parą. Kiedy całkiem wystygnie miksuję ją z ubitą śmietaną
Motyl Leoś
Po tym czasie dzielę tort na pół i przekrawam. Odwracam do siebie odwrotnie, tworząc niby skrzydła motyla. Krem do tortów ubijam w 250 ml mleka
Motyl Leoś
Zostaje dekoracja, użyłam gotowych waflowych stokrotek, różowego cukru, czekoladowych serduszek,