lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mozaika z szynkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapki i padło na szynkę i udka z kurczaka. Wyszło idealne, przyjemne w smaku. Uraczyliśmy się smakołykiem na śniadanie.

Mozaika z szynkowara Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Mozaika z szynkowara

Składniki:

  • szynka 750 g

 

  • mięsko drobiowe( rozfiletowane udka z kurczaka) 600 g

 

 

  • przyprawa do wędlin 2 łyżeczki

 

  • peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mozaika z szynkowara

Krok 1

Trybujemy udka z kurczaka, myjemy i zostawiamy na sicie by odciekła woda potem przekładamy na talerz. Szynkę myjemy kroimy w jednakowe kawałeczki.

Krok 2

Do mięska dodajemy 1/3 szklanki wody zimnej, wsypujemy przyprawy ,peklosmaczek i żelatynę. Całość mieszamy, wkładamy do specjalnego woreczka następnie do szynkowara.

Zamykamy go jak do parzenia i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (mamy pewność , że mięsko nam przejdzie przyprawami).

Krok 3

Minęło 48 godzin więc wyjmujemy nasz szynkowa z mięskiem i wstawiamy do garnka( tak aby woda sięgała z 1 cm od naszego szynkowara.

Parzymy mięsko w 60 stopniach 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy szynkowar będzie chłodny wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia możemy się raczyć pysznym smakołykiem na śniadanie czy kolację. Ja poczęstowałam gości którzy byli zachwyceni ,że można samemu w domu zrobić coś równie pysznego i łatwego.

Mozaika z szynkowara
Trybujemy udka z kurczaka, myjemy i zostawiamy na sicie by odciekła woda potem przekładamy na talerz
Mozaika z szynkowara
Szynkę myjemy kroimy w jednakowe kawałeczki.
Mozaika z szynkowara
Do mięska dodajemy 1/3 szklanki wody zimnej, wsypujemy przyprawy peklosmaczek i żelatynę). Całość mieszamy.
Mozaika z szynkowara
Całość mieszamy, wkładamy do specjalnego woreczka następnie do szynkowara.
Mozaika z szynkowara
Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy "wieczko" i wyjmujemy szynkę z szynkowara
Mozaika z szynkowara
Następnego dnia możemy się raczyć pysznym smakołykiem na śniadanie czy kolację.

Tagi:

mięso