Sposób przygotowania:
Mozaika z szynkowaraKrok 1
Trybujemy udka z kurczaka, myjemy i zostawiamy na sicie by odciekła woda potem przekładamy na talerz. Szynkę myjemy kroimy w jednakowe kawałeczki.
Krok 2
Do mięska dodajemy 1/3 szklanki wody zimnej, wsypujemy przyprawy ,peklosmaczek i żelatynę. Całość mieszamy, wkładamy do specjalnego woreczka następnie do szynkowara.
Zamykamy go jak do parzenia i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (mamy pewność , że mięsko nam przejdzie przyprawami).
Krok 3
Minęło 48 godzin więc wyjmujemy nasz szynkowa z mięskiem i wstawiamy do garnka( tak aby woda sięgała z 1 cm od naszego szynkowara.
Parzymy mięsko w 60 stopniach 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy szynkowar będzie chłodny wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia możemy się raczyć pysznym smakołykiem na śniadanie czy kolację. Ja poczęstowałam gości którzy byli zachwyceni ,że można samemu w domu zrobić coś równie pysznego i łatwego.
edytaha
lalunia