Sposób przygotowania:
Golonka w galarecie
Umyte golonki i nóżki zalać wodą. Zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kostki rosołowe. Gotować razem pod przykryciem. Dodać obraną jarzynę.
Kiedy marchew będzie półtwarda wyjąć ją i pokroić w plastry. Kiedy mięso zmięknie nóżki odrzucić a golonkę pokroić w kostkę (można odrzucić tłuszcz jeśli ktoś nie lubi).
Mięso przełożyć do salaterek, do każdej dodać troszkę marchwi i posiekanej pietruszki. Wywar doprawić, dodać żelatynę, wymieszać, aby się rozpuściła.
Powstałym wywarem zalać galaretki i pozostawić do zastygnięcia.
Kiedy marchew będzie półtwarda wyjąć ją i pokroić w plastry. Kiedy mięso zmięknie nóżki odrzucić a golonkę pokroić w kostkę (można odrzucić tłuszcz jeśli ktoś nie lubi).
Mięso przełożyć do salaterek, do każdej dodać troszkę marchwi i posiekanej pietruszki. Wywar doprawić, dodać żelatynę, wymieszać, aby się rozpuściła.
Powstałym wywarem zalać galaretki i pozostawić do zastygnięcia.