lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mozaika drobiowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Odkryłam super fajne " urządzenie " czyli szynkowar . Odkryłam , że dzięki niemu będę mogła robić domowe szyneczki bez konserwantów , takie jakie chcę i lubię. Model którego użyłam to : (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g

Mozaika drobiowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mozaika drobiowa

 

  • 500 g piersi z kurczaka

 

  • 350 g mięska z udek z kurczaka

 

  • peklosmaczek K 1 łyżeczka

 

  • szeherezada S 1 łyżeczka

 

  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 2 łyżeczki
  • woreczek

Sposób przygotowania:

Mozaika drobiowa
- do miseczki wkładamy pierś, ja miałam podwójną . - udka z kurczaka należy porcjować w małe kawałki i włożyć do miseczki z piersią. - dodajemy przyprawy i mieszamy zostawiamy pod przykryciem w lodówce na cała noc. - rano wkładamy do pierś do woreczka , a na wierzch kawałki mięsa z udek. - teraz wkładamy z woreczkiem do szynkowara , dociskamy porządnie praską. - dobrze i równo zakładamy klamrę dociskową . -wstawiamy szynkowar do garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do 1 cm poniżej brzegów praski) -gotujemy pod przykryciem -gotujemy w temperaturze 90 stopni 70 minut -po odpowiednim czasie gotowania- wyjmujemy szynkowar z garnka, ale nie otwieramy go, zostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki. - na drugi dzień wyjęłam z woreczkiem moją szyneczkę i pokroiłam w plastry . Piękna mozaika wyszła i w dodatku bardzo smaczna .
Mozaika drobiowa
- teraz wkładamy z woreczkiem do szynkowara , dociskamy porządnie praską.
Mozaika drobiowa
- dobrze i równo zakładamy klamrę dociskową .