zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drobiowa mozaika z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Domowa drobiowa wędlina wykonana bez konieczności użycia szynkowaru. Mięsko jest delikatne i smaczne.

Drobiowa mozaika z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drobiowa mozaika z warzywami

 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 szk mieszanki chińskiej ( użyłam mrożonej )
  • 4 łyżki posikanego świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka spożywczej żelatyny

Sposób przygotowania:

Drobiowa mozaika z warzywami
Filet umyć i pokroić na duże kawałki a potem przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek oraz mieszankę i przyprawy i wymieszać. Odstawić na godzinę.

Następnie wszystko umieścić w mocnym woreczku ( u mnie worek do pieczenia ryby ) i dokładnie zawinąć jak najciaśniej aby w woreczku nie buło powietrza. Woreczek dodatkowo można zabezpieczyć zawiązując go sznurkiem wędliniarskim.

Paczuszkę włożyć do garnka, zalać zimna wodą aby mięso buło zakryte i zakryć pokrywką taką najlepiej z otworem. W otwór włożyć termometr kuchenny i podgrzewać do uzyskania temperatury o wartości 90 stopni. Nastawić minutnik na godzinę i zostawić garnek niech mięso się parzy.

Po godzinie delikatnie wyjąć pakunek, położyć na talerzu i obciążyć na przykład kładąc na pakunku deskę a na nią garnek z wodą. Zostawić do całkowitego wystudzeni a potem na samym talerzu wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Przed podaniem wyjąć wędlinę z woreczka i kroić w plastry.
Drobiowa mozaika z warzywami
składniki na wędlinę wymieszać i odstawić na godzinę
Drobiowa mozaika z warzywami
potem przełożyć do woreczka i dokładnie zawinąć