Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
Marchewkę myjemy, obieramy. Czosnek obieramy. Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Następnie studzimy i obieramy. Kroimy w plasterki.
Groszek osączamy na sicie,przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do osączenia. Udka myjemy, oczyszczamy zalewamy 2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką szumówką. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i vegetę, sól do smaku oraz marchewką.
Zmniejszamy ogień i gotujemy udka do miękkości.
W między czasie wyciągamy ugotowaną ale nie rozgotowaną marchewkę,studzimy. Kroimy w drobną kosteczkę. Udka po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki i usuwamy wszystkie kości.
Wywar z udek cedzimy na sitku o bardzo drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku maggi.
Wywar ok. 2 l stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę. Odstawiamy do chłodnego miejsca do lekkiego stężenia.
Mięso z udek kroimy na małe kawałki. Do mięsa dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy mięso pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Dokładnie mieszamy razem. Na spód małych plastikowych foremek na galaretki dajemy po: plasterku jajka, odrobinę groszku i marchewki, dajemy po 2-3 łyżki mięsa i znowu po odrobinie groszku i marchewki.
Zalewamy tężejącym wywarem. Galaretki wkładamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Groszek osączamy na sicie,przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do osączenia. Udka myjemy, oczyszczamy zalewamy 2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką szumówką. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i vegetę, sól do smaku oraz marchewką.
Zmniejszamy ogień i gotujemy udka do miękkości.
W między czasie wyciągamy ugotowaną ale nie rozgotowaną marchewkę,studzimy. Kroimy w drobną kosteczkę. Udka po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki i usuwamy wszystkie kości.
Wywar z udek cedzimy na sitku o bardzo drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku maggi.
Wywar ok. 2 l stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę. Odstawiamy do chłodnego miejsca do lekkiego stężenia.
Mięso z udek kroimy na małe kawałki. Do mięsa dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy mięso pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Dokładnie mieszamy razem. Na spód małych plastikowych foremek na galaretki dajemy po: plasterku jajka, odrobinę groszku i marchewki, dajemy po 2-3 łyżki mięsa i znowu po odrobinie groszku i marchewki.
Zalewamy tężejącym wywarem. Galaretki wkładamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.