Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczna galaretka z gotowanych udek z kurczaka, z dodatkiem gotowanego jajka, gotowanej marchewki i groszku konserwowego. Doskonale smakuje podana z cytryną lub octem i pieczywem.

Galaretka drobiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Marchewkę myjemy, obieramy. Czosnek obieramy. Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Następnie studzimy i obieramy. Kroimy w plasterki.

Groszek osączamy na sicie,przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do osączenia. Udka myjemy, oczyszczamy zalewamy 2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką szumówką. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i vegetę, sól do smaku oraz marchewką.

Zmniejszamy ogień i gotujemy udka do miękkości.  

W między czasie wyciągamy ugotowaną ale nie rozgotowaną marchewkę,studzimy. Kroimy w drobną kosteczkę. Udka po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki i usuwamy wszystkie kości.

Wywar z udek cedzimy na sitku o bardzo drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku maggi.

Wywar ok. 2 l stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę. Odstawiamy do chłodnego miejsca do lekkiego stężenia.

Mięso z udek kroimy na małe kawałki. Do mięsa dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy mięso pieprzem i ewentualnie solą do smaku.

Dokładnie mieszamy razem. Na spód małych plastikowych foremek na galaretki dajemy po: plasterku jajka, odrobinę groszku i marchewki, dajemy po 2-3 łyżki mięsa i znowu po odrobinie groszku i marchewki.

Zalewamy tężejącym wywarem. Galaretki wkładamy na kilka godzin do całkowitego stężenia. 
Galaretka drobiowa
Ugotowaną i ostudzoną marchewkę z rosołu kroimy w drobną kostkę
Galaretka drobiowa
Groszek konserwowy odcedzamy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do osączenia
Galaretka drobiowa
Ugotowane i obrane jajka kroimy w grubsze plasterki
Galaretka drobiowa
Na spód foremek do galaretki dajemy po odrobinie marchewki i groszku,następnie układamy po plasterku ugotowanego jajka