Sposób przygotowania:
Muffinki bananowe z kiwi
Najlepiej, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Jaja dobrze rozklocic, maslo rozpuscic i schlodzic. Make przesiac z proszkiem i soda. W dwóch osobnych naczyniach wymieszac skladniki suche i mokre (poza owocami), najlepiej drewniana lyzka i dosc krotko, tak aby skladniki tylko sie polaczyly. Banany obrac, rozgniesc widelcem i skropic sokiem z cytryny (z umiarem), po czym dodac do ciasta i krotko wymieszac. Kiwi obrac i pokroic w pólplastry, kilkumilimetrowej grubosci. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Papilotki napelniamy do 4/5 wysokosci (ciasto nie rosnie zbyt okazale), w srodek wciskamy pólplasterek kiwi. Wkladamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez ok 20-25 minut w 190-200 stopniach, tak aby wierzch muffinek ladnie nam sie zrumienil. Ostatecznie sprawdzamy patyczkiem (wykalaczka), czy ciasto sie upieklo. Wyciagamy z piekarnika, studzimy. Babeczki sa wilgotne, o wyczuwalnym smaku bananow i delikatnym, lekko kwasnym akcencie kiwi. Mnie z podanych proporcji, wyszlo 27 babeczek. Polecam.
Jojo
Sarenka
jovi
kasik12
Akurat leżą u mnie kiwi w lodówce to się za nie zabiorę, napewno będą pyszne:)
iwi69
luna
eli_555
Marika_1961