Muffinki cytrynowe z borówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super opcja na kończący się już powoli sezon borówkowy, słodycz z przyjemnie kwaśną nutką, szybki deser.

Muffinki cytrynowe z borówką

Składniki:

Muffinki cytrynowe z borówką

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny (w ilości wedle uznania)
  • 250g borówek

Sposób przygotowania:

Muffinki cytrynowe z borówką
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier) połączyć ze sobą w jednej misce, a w osobnym naczyniu wymieszać maślankę, sok z cytryny, jajka, olej (składniki płynne). Składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko razem wymieszać. Do całości dodać borówki i otartą skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie przemieszać.

Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Przekładać surowe ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piec muffinki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.