AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Patrząc na smutny, mglisty krajobraz za oknem, aż chciało się odmienić przynajmniej ciało i duszę. Wymyśliłam muffinki. Cytrynowa nuta ciasta przechodząca w słodki karmel i dopełniona niepowtarzalnym smakiem pieczonego orzecha. Zapraszam.

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan

Składniki suche

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan
Składniki suche dokładnie wymieszaj, bo cukier lubi robić grudy.

1. Do naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Dokładnie wymieszaj

Składniki mokre

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan
składniki mokre dokładnie wymieszać ze sobą i połączyć ze składnikami suchymi

3. Do osobnego naczyni wbij jajka i lekko roztrzep.
4. Dodaj mleko, olej, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
5. Dokładnie wymieszaj i przelej do naczynia ze składnikami suchymi.
6. Ponownie wymieszaj łyżką.

Przygotowanie do pieczenia

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan
Słodki środek w cytrynowym wnętrzu to na prawdę ciekawe połączenie

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
8. Przygotuj formę na 12 muffinek i każdy dołek wysmaruj olejem.
9. Do każdego dołka nakładaj łyżkę ciasta na środek łyżeczka karmelu i orzech pecan.

ETAP 4:

Cytrynowe muffinki z karmelem i orzechem pecan
Gotowe do pieczenia muffiny

10. Na tak przygotowane muffiny ponownie nakładaj łyżkę ciasta, aby dokładnie przykryć karmel.
11. Na wierzch połóż dodatkowo po jednym orzechu.
12. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min.
13. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

Smacznego