kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Muffinki kakaowe z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, z kakao, z zieloną posypką kojarzą się z pachnącą zieloną choinką. Mięciutkie i szybko znikają.

Muffinki kakaowe z lukrem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki kakaowe z lukrem

Na babeczki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 180 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 150 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • lukier: 3 łyżki cukru pudru + łyżka ciepłej wody
  • posypka zielona
  • papilotki do muffinek

Sposób przygotowania:

Muffinki kakaowe z lukrem
Jak zrobić te pyszne babeczki? Suche składniki, czyli:  mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy razem w osobnej misce.

W drugiej misce trzeba zmieszać ze sobą nasz mokre składniki: żółtka jaj, olej i mleko. Mokre składniki następnie wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem.

Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy z naszą masą. Masa będzie puszysta i napowietrzona, co nada miękkości i puszystości naszym babeczkom.

Ciasto wlewamy do foremek na babeczki do 3/4wysokości. Można do babeczek wrzucić kilka kuleczek porzeczki i zapiec z taką niespodzianką.

Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach Przygotowujemy lukier i posypujemy posypką. 


Muffinki kakaowe z lukrem
Nasze ciasto jest napowietrzone, pachnące.
Muffinki kakaowe z lukrem
Tu wersja z dodatkową niespodzianką. Wrzucamy porzeczki
Muffinki kakaowe z lukrem
Upieczone muffinki są lekko brązowe od kakao i ładnie wyrośnięte