migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffinki marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki z dodatkiem marchewki. Są równie pyszne jak te z owocami jedynie może tak nie bardzo nie wyrastają bo marchewka jest głównym składnikiem ciasta.

Muffinki marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki marchewkowe

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowe
W jednej misce łączymy składniki suche czyli mąką, sól, proszek co pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli jajka, olej i startą marchewkę. Następnie połączyć zawartość obu misek.

Orzechy posiekać na małe kawałki i dodać do masy i jeszcze raz wymieszać.

Masę przełożyć do foremek na muffinki na wysokość ok 3/4 foremki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25-30 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Z podanych składników wyszło mi 8 muffinek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Muffinki marchewkowe
W jednej misce łączymy składniki suche czyli mąką, sól, proszek co pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika.
Muffinki marchewkowe
W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli jajka, olej i startą marchewkę.
Muffinki marchewkowe
Następnie połączyć zawartość obu misek. Orzechy posiekać na małe kawałki i dodać do masy i jeszcze raz wymieszać.
Muffinki marchewkowe
Masę przełożyć do foremek na muffinki na wysokość ok 3/4 foremki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25-30 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół.