-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Marchewkowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ponieważ ciasto marchewkowe zniknęło ostatnio błyskawicznie postanowiłam zrobić powtórkę. Aby nie było to samo tym razem zrobiłam równie dobre muffinki.

Marchewkowe muffinki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Marchewkowe muffinki

 

  • 2 szklani mąki
  • 200 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

 

  • cukier do posypania muffinek

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffinki
Składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli wymieszać w jednej misce.

Składniki mokre czyli jajka, mleko i olej wymieszać w drugiej misce.

Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.

Wymieszać razem ze sobą składniki suche z mokrymi. Dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Ciastem napełniać foremki do muffinek. Posypać każdą muffinkę cukrem.

Piec 25 minut w 200 stopniach.
Marchewkowe muffinki
Składniki suche wymieszać w jednej misce.
Marchewkowe muffinki
Składniki mokre wymieszać w drugiej misce.
Marchewkowe muffinki
Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi.
Marchewkowe muffinki
Do ciasta dodać startą na drobnych oczkach marchewkę.
Marchewkowe muffinki
Dodać skórkę pomarańczową.Ciastem napełnić silikonowe foremki.Posypać każdą muffinkę cukrem. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.