SUPERPRZEPIS

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym

  • 10
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym

Delikatne, mięciutkie z rozpływającym się w ustach kremem śmietankowym. Muffinki marchewkowe polecają się do kawki!

Składniki:

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym

 

 

  • Krem:
  • 330 ml słodkiej śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 serek śmietankowy (typu Almette)
  • 30 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto:

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym
Do masy jajecznej dodajemy bakalie oraz suche składniki

Jajka ubijamy z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę. Cały czas delikatnie miksując dolewamy olej. Do masy dodajemy startą marchewkę (na małych oczkach) oraz rodzynki, czekoladę drobno posiekaną i dżem truskawkowy. Do masy dodajemy przesiane suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon, a także szczyptę soli. Całość mieszamy delikatnie łyżką i przelewamy do foremek na muffinki. (do 2/3wysokości) Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka- ok 25 minut. Studzimy po wyciągnięciu.

Krem:

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym
Przygotowanym kremem na bazie śmietanki i serków dekorujemy muffinki

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, stopniowo dodajemy pozostałe składniki: serek śmietankowy, cukier puder oraz mascarpone. Za pomocą szprycy nakładamy krem na muffinki i dekorujemy suszoną żurawiną.