Sposób przygotowania:
Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowymCiasto:
Jajka ubijamy z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę. Cały czas delikatnie miksując dolewamy olej. Do masy dodajemy startą marchewkę (na małych oczkach) oraz rodzynki, czekoladę drobno posiekaną i dżem truskawkowy. Do masy dodajemy przesiane suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon, a także szczyptę soli. Całość mieszamy delikatnie łyżką i przelewamy do foremek na muffinki. (do 2/3wysokości) Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka- ok 25 minut. Studzimy po wyciągnięciu.
Krem:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, stopniowo dodajemy pozostałe składniki: serek śmietankowy, cukier puder oraz mascarpone. Za pomocą szprycy nakładamy krem na muffinki i dekorujemy suszoną żurawiną.
Marika-
rzelkazag
Dziękuję! Właśnie dzięki tej marchewce są tak pyszne i wilgotne w środku :) Jakkolwiek to zabrzmiało :D
Holly
rzelkazag
Ciasto marchewkowe jest dość popularne. Robiąc je ostatnio na akcję pomocy dla pewnego chłopca, ukręciłam więcej ciasta, upiekłam w formie babeczek i dodałam krem :)
weronikaS
ankaszym
rzelkazag
oczywiście!
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka