Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - jagodowy
Pieczemy biszkopt:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo dodajemy mąki z proszkiem, mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na 4 blaty. Każdy nasączamy herbatą.
Robimy krem jagodowy:
Jagody podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier, rozdrabniamy blenderem. Studzimy. Jagody miksujemy z masłem.
Robimy krem czekoladowy:
2 czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki kremówki, studzimy, miksujemy z masłem.
Tort przekładamy:
Biszkopt-masa jagodowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa jagodowa - biszkopt.
Jedną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/2 kubeczka kremówki, polewą polewamy tort. Dekorujemy.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo dodajemy mąki z proszkiem, mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na 4 blaty. Każdy nasączamy herbatą.
Robimy krem jagodowy:
Jagody podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier, rozdrabniamy blenderem. Studzimy. Jagody miksujemy z masłem.
Robimy krem czekoladowy:
2 czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki kremówki, studzimy, miksujemy z masłem.
Tort przekładamy:
Biszkopt-masa jagodowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa jagodowa - biszkopt.
Jedną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/2 kubeczka kremówki, polewą polewamy tort. Dekorujemy.