Sposób przygotowania:
Revani - tureckie ciasto z kaszy mannej
Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej jasnej masy. Dodajemy resztę składników i razem miksujemy.
Ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczkiem) Wierzch ciasta powinien mieć kolor złocisty.
sos;
Wodę z cukrem zagotowujemy , gdy się cukier rozpuści i woda będzie sie gotowała wyłączamy, studzimy , dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Po lekkim przestudzeniu ciasto nasączamy powstałym sosem . Kroimy i ozdabiamy wiórkami kokosowymi i pistacjami.
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczkiem) Wierzch ciasta powinien mieć kolor złocisty.
sos;
Wodę z cukrem zagotowujemy , gdy się cukier rozpuści i woda będzie sie gotowała wyłączamy, studzimy , dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Po lekkim przestudzeniu ciasto nasączamy powstałym sosem . Kroimy i ozdabiamy wiórkami kokosowymi i pistacjami.
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
gusia1000