Muffinki sernikowo - migdałowe ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser dobrze wpasowujący się w jesienną aurę, przede wszystkim za sprawą gruszki i aromatu imbiru, szybka słodkość o niezbyt dużej wartości kalorycznej, można zjadać bez wyrzutów sumienia.

Muffinki sernikowo - migdałowe ze śliwką

Składniki:

Muffinki sernikowo - migdałowe ze śliwką

 

  • 250g białego sera twarogowego półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • aromat migdałowy
  • 4 łyżki erytrytolu (można dodać więcej lub mniej wedle smaku)
  • 2 szczypty imbiru
  • kilka śliwek

Sposób przygotowania:

Muffinki sernikowo - migdałowe ze śliwką
Biały ser przełożyć do miski, wbić do niego jajka i dodać wszystkie pozostałe składniki poza śliwkami (mąkę i aromat migdałowy, erytrytol oraz imbir). Wszystko zmiksować razem za pomocą blendera. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić śliwki (pokroiłam w cienkie paseczki, plasterki, półksiężyce).

Do blachy, w której piecze się muffinki, powkładać papierowe foremki. Przelewać surową masę serową do foremek, na wierzch układać pokrojone śliwki.

Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.