Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Muffinki w słoiczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna alternatywa podania dla zwykłych muffinek. Jest to nietypowy sposób podania kolorowych muffinek z kremem. Wygląda efektownie i ciekawie. Na pewno zaskoczy bliskich.

Muffinki w słoiczku

Składniki:

Muffinki w słoiczku

muffinki

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • barwniki spożywcze

krem

Sposób przygotowania:

Muffinki w słoiczku
1. Najpierw ubić jajka z cukrem na puszystość. Wlać do tego olej. Ubić

2. Dodać proszek do pieczenia i mąkę, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.

3. Ciasto podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik.

4. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać ciasta. Każdego koloru zrobić po 4 muffinki.

5. Następnie piec przez około 20 minut w 170 stopniach.

6. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić je do ostygnięcia. Następnie muffinki pokruszyć.

7. Z kolei zrobić krem. Śnieżkę ubić na puszystość z mlekiem. Dodać serek i ubić.

8. Do słoiczków ułożyć muffinki pokruszone, następnie krem wycisnąć rękawem cukierniczym, ponownie nałożyć warstwę muffinek i znowu wycisnąć krem. Na wierzch ponownie dać pokruszone muffinki.

9. Smacznego!