Sposób przygotowania:
Śląskie makówki Eliprzygotowanie składników

W miseczce przygotować 150 gram mini sucharków.
przygotowanie składników cd

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.
przygotowanie składników cd

Włoskie orzechy łuskane pokroić dość grubo.
przygotowanie składników cd

Na miseczkę wsypać 200 gram rodzynek sułtanek.
przygotowanie masy makowej

Mak zalać wrzącą wodą i parzyć około 15 minut. Sparzony mak odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Ostudzony mak zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
Mak zalać wodą i gotować 30 minut. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Do maku dodać bakalie, aromat migdałowy i zasmażkę i zagotować.
przygotowanie makówek

Do miski nałożyć warstwę masy makowej. Na mak położyć warstwę sucharków. I tak układać aż do wyczerpania składników.
przygotowanie makówek cd

Na górę wyłożyć masę makową. Wierzch makówek udekorować migdałami. Smacznego!
gusia1000