eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1761]

Śląskie makówki Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam śląskie makówki. Ale zamiast bułkami przełożyłam masę makową z bakaliami mini sucharkami.

Śląskie makówki Eli

Składniki:

Śląskie makówki Eli

mak

  • 300 g maku

bakalie

dodatki

  • 150 g mini sucharków
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • obrane migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śląskie makówki Eli

przygotowanie składników

Śląskie makówki Eli
Przygotować sto pięćdziesiąt gram mini sucharków.

W miseczce przygotować 150 gram mini sucharków.

przygotowanie składników cd

Śląskie makówki Eli
Sparzone i obrane ze skórek migdały pokroić.

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.

przygotowanie składników cd

Śląskie makówki Eli
Dość grubo pokroić łuskane orzechy włoskie.

Włoskie orzechy łuskane pokroić dość grubo.

przygotowanie składników cd

Śląskie makówki Eli
Przygotować dwieście gram rodzynek sułtanek.

Na miseczkę wsypać 200 gram rodzynek sułtanek.

przygotowanie masy makowej

Śląskie makówki Eli

Mak zalać wrzącą wodą i parzyć około 15 minut. Sparzony mak odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Ostudzony mak zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

Mak zalać wodą i gotować 30 minut. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Do maku dodać bakalie, aromat migdałowy i zasmażkę i zagotować.

przygotowanie makówek

Śląskie makówki Eli

Do miski nałożyć warstwę masy makowej. Na mak położyć warstwę sucharków. I tak układać aż do wyczerpania składników.

przygotowanie makówek cd

Śląskie makówki Eli

Na górę wyłożyć masę makową. Wierzch makówek udekorować migdałami. Smacznego!