eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Śląska deserowa moczka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam moczkę ale nie na głowach karpia tylko deserową. Moja rodzinka ją bardzo lubi. Najlepsza jest po dwóch dniach z lodówki.

Śląska deserowa moczka Eli

Składniki:

Śląska deserowa moczka Eli

składniki

  • 300 g śliwek suszonych
  • 130 g piernika - ja dodałam własnoręcznie upieczone

bakalie

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Śląska deserowa moczka Eli

przygotowanie składników

Śląska deserowa moczka Eli
Przygotować trzysta gram suszonych śliwek.

Zważyć 300 gram śliwek suszonych ( nie wędzone - powodują zgagę ).

przygotowanie składników cd

Śląska deserowa moczka Eli
Sparzone i obrane ze skórek migdały pokroić.

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.

przygotowanie składników cd

Śląska deserowa moczka Eli
Dość grubo pokroić wyłuskane orzechy włoskie.

Łuskane orzechy włoskie pokroić dość grubo.

przygotowanie składników cd

Śląska deserowa moczka Eli
Przygotować dwadzieścia dekagramów rodzynek.

W miseczce przygotować dwieście gram rodzynek sułtanek.

przygotowanie składników cd

Śląska deserowa moczka Eli

Pierniki zmielić w maszynce lub gdy są twardsze zetrzeć na tarce.

przygotowanie moczki

Śląska deserowa moczka Eli

Śliwki zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Ugotowane śliwki ostudzić, wyjąć łyżką cedzakową i zmielić w maszynce. Do wywaru dodać zmielone śliwki, piernik, bakalie, cukier, masło i sok z cytryny. Całość wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, żeby składniki się połączyły.

Gotową moczkę wyłożyć na miskę i ozdobić migdałami. Moczka najlepiej smakuje gdy się przegryzie i jest schłodzona.

Smacznego!