Sposób przygotowania:
Śląska deserowa moczka Eliprzygotowanie składników
Zważyć 300 gram śliwek suszonych ( nie wędzone - powodują zgagę ).
przygotowanie składników cd
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.
przygotowanie składników cd
Łuskane orzechy włoskie pokroić dość grubo.
przygotowanie składników cd
W miseczce przygotować dwieście gram rodzynek sułtanek.
przygotowanie składników cd
Pierniki zmielić w maszynce lub gdy są twardsze zetrzeć na tarce.
przygotowanie moczki
Śliwki zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Ugotowane śliwki ostudzić, wyjąć łyżką cedzakową i zmielić w maszynce. Do wywaru dodać zmielone śliwki, piernik, bakalie, cukier, masło i sok z cytryny. Całość wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, żeby składniki się połączyły.
Gotową moczkę wyłożyć na miskę i ozdobić migdałami. Moczka najlepiej smakuje gdy się przegryzie i jest schłodzona.
Smacznego!
gusia1000