Sposób przygotowania:
Śląska deserowa moczka Eliprzygotowanie składników

Zważyć 300 gram śliwek suszonych ( nie wędzone - powodują zgagę ).
przygotowanie składników cd

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.
przygotowanie składników cd

Łuskane orzechy włoskie pokroić dość grubo.
przygotowanie składników cd

W miseczce przygotować dwieście gram rodzynek sułtanek.
przygotowanie składników cd

Pierniki zmielić w maszynce lub gdy są twardsze zetrzeć na tarce.
przygotowanie moczki

Śliwki zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Ugotowane śliwki ostudzić, wyjąć łyżką cedzakową i zmielić w maszynce. Do wywaru dodać zmielone śliwki, piernik, bakalie, cukier, masło i sok z cytryny. Całość wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, żeby składniki się połączyły.
Gotową moczkę wyłożyć na miskę i ozdobić migdałami. Moczka najlepiej smakuje gdy się przegryzie i jest schłodzona.
Smacznego!
gusia1000