2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Muffinki z białą czekoladą i konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Muffinki z nadzieniem jagodowym i kawałeczkami białej czekolady,pyszne i słodkie...małe co nie co..

Muffinki z białą czekoladą i konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z białą czekoladą i konfiturą

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka rumu
  • 150 ml konfitury jagodowej-domowej roboty
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju

 

  • Kruszonka:
  • 100 g maki pszennej
  • 80 g margaryny
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Muffinki z białą czekoladą i konfiturą
Mąkę przesiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka ,dodajemy szczyptę soli wsypujemy cukry,wlewamy olej i miksujemy na gładką puszystą masę pod koniec ubijania wlewamy mleko oraz rum ,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.



Czekoladę kruszymy na drobniutkie kawałeczki i dodajemy do masy.Wszystko razem krótko zmiksować .

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami wylewamy do połowy ciastem ,kładziemy po małej łyżeczce konfitury jagodowej.



Składniki kruszonki zagnieść szybko palcami i posypać wierzch babeczek.

Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 35 minut. Po wyjęciu ostudzić na kratce kuchennej. Pychotka...
Muffinki z białą czekoladą i konfiturą
mąkę przsiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia
Muffinki z białą czekoladą i konfiturą
jajka ucieramy z cukrem olejem pod koniec dodajemy mleko
Muffinki z białą czekoladą i konfiturą
wylewamy ciasto do połowy papilotek kładziemy konfiturę
Muffinki z białą czekoladą i konfiturą
z mąki margaryny cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy muffinki