Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne muffinki z cukrem cynamonowym, nadziane kwaskowym dżemem z czerwonej porzeczki. Szybki i prosty wypiek.

Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 gram cukru cynamonowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 12 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier cynamonowy. W drugiej misce mieszamy trzepaczką składniki mokre: mleko, olej oraz jajka. Dodajemy mokre składniki do suchych i krótko mieszamy.

Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy po dwie łyżki ciasta, następnie dajemy po łyżeczce dżemy i na wierzch resztę ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 17 minut.
Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier cynamonowy.
Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym
W drugiej misce mieszamy trzepaczką składniki mokre: mleko, olej oraz jajka.
Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym
Dodajemy mokre składniki do suchych i krótko mieszamy.
Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym
Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy po dwie łyżki ciasta, następnie dajemy po łyżeczce dżemy i na wierzch resztę ciasta.