anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Muffinki czekoladowo-rabarbarowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo mocno czekoladowe i delikatnie kwaskowe muffinki, które nawet na drugi dzień po upieczeniu są niezwykle smaczne. Połączenie gorzkiej czekolady i domowej roboty dżemu rabarbarowego okazało się dobrym pomysłem.

Muffinki czekoladowo-rabarbarowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Muffinki czekoladowo-rabarbarowe

 

  • czekolada gorzka – 100 g
  • dżem z rabarbaru - 300 g
  • masło - 125 g
  • drobny cukier trzcinowy – 50 g
  • jajka – 2 szt.
  • mąka tortowa - 150 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowo-rabarbarowe
Masło roztopić w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną tabliczkę czekolady. Odstawić na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i przelać do miski. Dodać dżem z rabarbaru, cukier i roztrzepane jajka, wymieszać.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość krótko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie, wypełniając je do 3/4 wysokości.

Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej, a następnie oprószyć cukrem pudrem. *czekolada o zawartości 70% kakao *wyszło mi 11 dużych muffinek.  


Muffinki czekoladowo-rabarbarowe
Dwa jajka wbić do niedużej miseczki i roztrzepać widelcem.
Muffinki czekoladowo-rabarbarowe
Czekoladę rozmieszać z roztopionym masłem.
Muffinki czekoladowo-rabarbarowe
Wszystkie składniki krótko wymieszać do połączenia.
Muffinki czekoladowo-rabarbarowe
Muffinki czekoladowo-rabarbarowe
Muffinki czekoladowo-rabarbarowe