Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bitki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne bitki z wołowiny, duszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli. Podałam je z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Bitki wołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wołowe

 

  • wołowina 1/2 kg
  • cebula 2 duże szt
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • oliwa 3 łyżki
  • woda 1/2 litra
  • mąka 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe
Mięso myjemy, kroimy w cienkie plastry, a następnie rozbijamy przez folię spożywczą. Podsmażamy mięso na mocno rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy kilka minut. Podlewamy mięso wodą, przykrywamy i dusimy przez pół godziny.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i znów dusimy przez 30 minut. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem.
Bitki wołowe
Mięso myjemy, kroimy w cienkie plastry, a następnie rozbijamy przez folię spożywczą.
Bitki wołowe
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bitki wołowe
Podlewamy mięso wodą, przykrywamy i dusimy przez pół godziny.
Bitki wołowe
Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i znów dusimy przez 30 minut.