karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Babeczki muffinki z budyniem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepysznie pachnące, rozpalające zmysły babeczki z budyniem śmietankowym i jagodami zachwycą wszystkich.

Babeczki muffinki z budyniem i jagodami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babeczki muffinki z budyniem i jagodami

 

  • 3 jajka
  • 4/5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4/5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 120 gramów dżemu jagodowego
  • 1/5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 5 łyżeczek cukru
  • opcjonalnie do budyniu ok. 4-5 łyżek masła

Sposób przygotowania:

Babeczki muffinki z budyniem i jagodami
Jajka, jogurt, ostudzone masło i skórkę z cytryny zmiksować od uzyskania jednolitej masy.

Dodać mąki, proszek do pieczenia, cukry i sól.

Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, stosując 1,5 szklanki mleka na jedno opakowanie.

Do budyniu opcjonalnie można dodać kilka łyżek masła celem uzyskania większej rzadkości oraz gładkości struktury.

Do foremek na babeczki nakładać 1 łyżkę masy, dalej na to łyżeczkę budyniu oraz pół łyżeczki dżemu, całość zalać kolejną łyżką ciasta. Podane proporcje starczają na ok. 14-16 sztuk standardowych foremek.

Piec w temp 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut.
Babeczki muffinki z budyniem i jagodami
Mokre składniki połączyć ze sobą i zmiksować
Babeczki muffinki z budyniem i jagodami
Ciasto jest dość gęste dzięki jogurtowi naturalnemu
Babeczki muffinki z budyniem i jagodami
Do foremek nakładać po kolei ciasto, budyń, dżem i znowu ciasto
Babeczki muffinki z budyniem i jagodami
Gdy wszystkie składniki wypełnią już foremki można piec
Babeczki muffinki z budyniem i jagodami
piec w temp 180 stopni C przez ok. 20-25 min