AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejny niedzielny poranek i cały dom wypełniony aromatem włoskiego pesto i pieczonych orzeszków piniowych otulonych tartym parmezanem. Takie dziś muffinki.

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi

Składniki:

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi

Składniki suche:

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi
Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszaj z orzeszkami piniowymi.

1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.

2. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj orzeszki piniowe i wymieszaj ponownie.

Uwaga: Kilka orzeszków zostaw do posypania po wierzchu.

Składniki mokre:

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi
Pesto nadaje nie tylko ładny pomarańczowy kolor, ale też i smak, lekko paprykowy.

3. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem.

4. Dodaj olej, maślankę i pesto.

5. Dokładnie wymieszaj i przelej do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszaj.

Pieczenie:

Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymi
Na wierzchu posyp parmezanem i orzeszkami dla uzyskania lepszego smaku.

6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

7. Przygotuj formę na 12 muffinek i wypełnij ją papilotkami.

8. Napełniaj papilotki ciastem i posyp świeżo startym parmezanem i resztą orzeszków piniowych.

9. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, aż będą pomarańczowo-brązowe na wierzchu.

10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostudzenia.

11. Jedz na ciepło.

Smacznego:)