Sposób przygotowania:
Muffinki z czerwonym pesto i orzeszkami piniowymiSkładniki suche:
1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.
2. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj orzeszki piniowe i wymieszaj ponownie.
Uwaga: Kilka orzeszków zostaw do posypania po wierzchu.
Składniki mokre:
3. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem.
4. Dodaj olej, maślankę i pesto.
5. Dokładnie wymieszaj i przelej do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszaj.
Pieczenie:
6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
7. Przygotuj formę na 12 muffinek i wypełnij ją papilotkami.
8. Napełniaj papilotki ciastem i posyp świeżo startym parmezanem i resztą orzeszków piniowych.
9. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, aż będą pomarańczowo-brązowe na wierzchu.
10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostudzenia.
11. Jedz na ciepło.
Smacznego:)