Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Muffinki wytrawne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffinki wytrawne doskonale nadają się jako przekąska na stół szwedzki. Idealna potrawa na każdą imprezę!

Muffinki wytrawne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki wytrawne

 

Sposób przygotowania:

Muffinki wytrawne
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zioła prowansalskie, sól, cukier. Osobno mieszamy składniki mokre: jajka, olej, kefir.

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Oliwki kroimy w półplasterki, pomidory w kawałki, ser i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki przesmażamy. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy. (Ser możemy pokroić w drobną kostkę).

Masę nakładamy do foremek na mini muffinki max. do 3/4 wysokości. Wierzchy smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 25 min. w temp. 180st. C.
Muffinki wytrawne
W osobnej misce mieszamy składniki suche.
Muffinki wytrawne
W osobnej misce mieszamy składniki mokre.
Muffinki wytrawne
Dodajemy oliwki, usmażone pieczarki i pomidory.
Muffinki wytrawne
Dodajemy starty na grubej tarce żółty ser.